HOME
De stichting
L en H Tempelman
Map
Ndlovu Med Centre
Projecten...
Behoeften…
Sponsormogelijkhed
Sponsors
Bezoeken projecten
Foto’s
Contact
Laatste nieuws

Lions bezoeken Olifant.

In de township Elandsdoorn, zo’n twee uur rijden ten oosten van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg, is het “Ndlovu Medical Center” te vinden. Ndlovu is bekend als het ziekenhuis, dat de Nederlandse arts Hugo Tempelman, samen met zijn vrouw Liesje, daar in 1994 eigenhandig bouwde. Als een echte ondernemer nam hij een tweede hypotheek op zijn huis, kocht 40.000 stenen en ging aan de slag met de mensen uit de omgeving. Daarvoor was hij als arts werkzaam geweest in een Zuid-Afrikaans staatsziekenhuis. Hij noemde dit baken van hoop voor de 160.000 bewoners van Elandsdoorn, Ndlovu, wat in de Zulu-taal ‘Olifant’ betekent.

Een tweetal oude studiegenoten van Hugo Tempelman én Lions, te weten André Paul Wolff (LC Oss) en Jos Blaauwhof (LC Oudenbosch e.o.) zijn bestuursleden van de Stichting Zorg voor Elandsdoorn.

Beide Lions bezochten reeds een aantal malen de kliniek en alle projecten rondom de kliniek. Eerst samen, later met acht potentiële sponsoren.

De reis met potentiële sponsoren duurde tien dagen en was even afwisselend als indrukwekkend.

In Ndlovu worden dagelijks ruim 200 patiënten behandeld door een staf van zeven artsen en 29 verpleegkundigen. Het HIV-virus is niet alleen de rode draad in deze kliniek, waar 60% van de patiënten besmet is of inmiddels aan aids lijdt. Ook als je het township Elandsdoorn nadert, wordt je door billboards voortdurend eraan herinnerd, dat seks zonder condoom letterlijk levensgevaarlijk is.

Hugo Tempelman blijkt niet alleen een gedreven arts te zijn. Vanaf het begin van deze bijna ‘mission impossible’ ontpopte hij zich ook als ondernemer, samen met zijn vrouw Liesje, die verpleegkundige is. Onder het motto: geef ze geen vis, maar leer ze vissen, creëerde Hugo een locale middenstand. Het begon met een bakkerij, een loodgieter, een radiostation, een postagentschap en een landbouwproject, waarbij hij huisvrouwen groentes en fruit leerde verbouwen. Later realiseerde hij met (financiële) hulp van Herman van Veen een kraamkliniek. Ndlovu en Tempelman werden ook in Nederland bekend, hetgeen ook weer resulteerde weer in extra steun. Inmiddels werken er ruim 220 mensen in allerlei projecten. 

Het aidsdrama, dat zuidelijk Afrika even hard treft als de pest in West-Europa tijdens de Middeleeuwen, staat centraal in Tempelman’s handelen.

“Was aids in Zuid-Afrika aanvankelijk een humanitair drama”, aldus Tempelman, “nu is het ook een immens economisch probleem. Want de grote ondernemingen zien hun personeelsleden massaal uitvallen. Natuurlijk is dat vreselijk, maar het biedt ook kansen.”

Tijdens het bezoek werd de groep geconfronteerd met veel ellende. Drie, vier keer per week sterft er in de wachtkamer een patiënt aan aids. Als er niet massaal actie wordt ondernomen, zullen er tot 2010 tussen 4 en 6 miljoen mensen sterven aan aids. Tempelman: “Als er in Europa een Boeing crasht, is dat hot news, hier crashen elke dag drie Boeings. Momenteel zijn er in het land twee miljoen aids-wezen.”

“Maar er is hoop”, zo vervolgt hij, “op dit moment is 20% van de bevolking, ongeveer 8 miljoen mensen, besmet met het hiv-virus. Daarvan is de besmetting van 20% zo ver gevorderd, dat ze HIV-remmers moeten slikken. Dat zijn ruim 1,5 miljoen mensen. De realiteit is dat thans maar 220.000 mensen pillen krijgen. Bij vier procent is de besmetting ontaardt in de ziekte aids. Deze groep heeft zeer intensieve medische zorg nodig. De meesten sterven.”

“De internationale hulpverlening is vooral gericht op die 4%, die aan aids lijdt. Maar als je je concentreert op de grote groep, die nog niet doodziek is, kun je in feite iedereen redden.”

“In ons ziekenhuis houden wij ons vooral bezig met preventie. We controleren of degenen die HIV-positief zijn, ook hun pillen slikken. En natuurlijk behandelen we ook patiënten, die aids hebben.”

Op de weg naar het hospitaal herinneren borden met prikkelende teksten aan de gevaren van seks zonder condoom. Teksten als: ‘Waarom zou je voor vijf minuten lol je leven op het spel zetten’, of:  ‘Zelfs als je er gezond uitziet, kun je hiv-positief zijn’…….

In oktober 2005 wendden diamantproducent Anglo American en de Britse luchtvaartpionier Richard Branson van Virgin Express, die een groot wildreservaat in het land bezit, zich tot Tempelman. Zou hij een soortgelijke kliniek willen bouwen om de werknemers van Anglo American en Branson te begeleiden? ‘Alleen als de 600.000 bewoners in de omgeving ook geholpen kunnen worden’, luidde zijn antwoord.

Tijdens het bezoek was de kliniek nog in aanbouw. Inmiddels zijn de voorbereidingen van het project klaar en is het Bubhezi Community Health Center is met 24 bedden in de township Lillyday in het begin van 2007 open gegaan. Zo’n 50 patiënten worden er nu per dag behandeld; het is de bedoeling dat dit er 250 gaan worden. 

Onlangs werd Tempelman door de universiteit van Utrecht benoemd tot ‘visiting professor’ en komt er een stroom op gang van jonge artsen naar Z.-Afrika om daar onderzoek te doen.

Tempelman: “Aids komt in Nederland eigenlijk niet voor, omdat iedereen met HIV-besmetting vroegtijdig behandeld wordt. In onze klinieken kunnen ze dergelijk onderzoek wel doen. Bovendien heb ik de afgelopen vijf jaar alle bloedmonsters, die zijn afgenomen, opgeslagen. Dat is een rijkdom aan researchgegevens, die je op weinig plekken in de wereld zult tegenkomen.”

Met zoveel ellende om je heen moet ook Tempelman keuzes maken wie wel en wie niet behandeld kan worden.

Rondwandelend door het ziekenhuis wijst hij op Sheila Ngomane: “Een paar jaar geleden kwam Sheila doodziek door aids hier binnen. ‘Ga maar naar huis om te sterven’, had men in het staatsziekenhuis tegen haar gezegd. Ineens werd ik toen emotioneel en een beetje pissig. Jij gaat helemaal niet sterven, je gaat hier werken, zei ik. Toen zij hier arriveerde woog ze nog maar 27 kilo, nu 50 en ze werkt met plezier bij ons. Misschien hadden we in dezelfde tijd meer mensen kunnen behandelen, die niet zo ziek waren. Maar deze arts heeft ook zo zijn menselijke gevoelens.” 

Zuid-Afrika is een land met veel gezichten. Na Ndlovu en een bezoek aan het in aanbouw zijnde Bubhezi Community Health Center in de township Lillyday, vervolgde de groep haar reis naar het oosten, richting Krugerpark. Drie nachten werden doorgebracht in een lodge, die deel uit maakt van een groot privé wildpark. In dit deel van het land bevinden zich diverse wildreservaten, die privé-eigendom zijn. Er werd gelogeerd in comfortabele en goed geoutilleerde huisjes, Olaf, de uitbater en ranger, die het wildpark liet zien, en zijn echtgenote Stephanie, zijn vriendelijke en gastvrije mensen. Het geheel straalt oprechte eenvoud en puurheid uit, net zoals de natuur, die men drie dagen lang per open terreinwagen op zich in kon laten werken.

Qua spektakel wordt de groep op haar wenken bediend. Want op een meter of dertig van hen vandaan proberen zes leeuwen twee neushoorns, een moeder en een dochter, te belagen. Tevergeefs, want moeder neushoorn, die de uitstraling van een tank heeft, laat merken dat met haar niet te spotten valt, zelfs al ben je de koning der dieren. Als de leeuwen een wig proberen te drijven tussen moeder en dochter, gaat ze briesend tot actie over. Prompt rennen de leeuwen weg, vlak langs onze terreinwagen. Voor de organisatoren toch wel een beetje teleurstellend….

En er viel genoeg na te praten, want ook een groep olifanten kruiste het pad.

Bij de uitstapjes in het ‘wild’ had men geluk, want men zag uiteindelijk ‘The ‘Big Five’ (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn) op luttele meters afstand voorbij lopen. 

Zuid-Afrika is prachtig. Dus is het ook genieten van prachtige uitzichten. Hiervoor werd de Blyde Rivier Canyon aangedaan. 

Verder was er een spectaculaire barbecue in het privé-wildpark van Benito Crocodile Dundee’ van Leeuwen. Benito was een aantal jaren geleden wereldkampioen boogschieten. Nu komen steenrijke jagers vanuit de hele wereld naar zijn park, een kwartiertje van Elandsdoorn, om met pijl en boog op wild te jagen. De barbecue was, zoals gezegd, spectaculair. Want ineens kwamen twee gigantische neushoorns naar het terras wandelen. Ter afsluiting van weer een bijzondere avond schoot Benitho pijlen de lucht in, met lichtgevende punten. De sterrenhemel toonde zich nog spectaculairder!

 Zuid-Afrika is ook het land, waar de wonden van de apartheid moeizaam aan het genezen zijn. In het Apartheidsmuseum in Pretoria werd een ieder met de schokkende feiten geconfronteerd van een systeem, dat de ene mens bij wet boven de andere stelde. En dat alleen omdat hij toevallig een andere huidskleur had. 

Bent u  op zoek naar een goed doel en spreekt het werk van Hugo Tempelman in Elandsdoorn u aan, neemt u dan rustig eens contact met ons op:

info@helpelandsdoorn.com  

Indien u interesse heeft ook eens een bezoek te brengen aan de diverse projecten, na of voor uw ondersteuning, dan kunt u ook contact met ons opnemen. 

Een fotoimpressie is te vinden op de pagina “foto’s.

Zorg voor Elandsdoorn; Hoeven; bankrekening: IBAN (NL90ABNA0971391084) en BIC (ABNANL2A)  |  info@helpelandsdoorn.com