HOME
De stichting
L en H Tempelman
Map
Ndlovu Med Centre
Projecten...
Health Care
Community Developm.
Colombine Maternity
NNU
NTP
NAAP
PMTCT
HAART Farms
Bakeries
NITT
Radio Station
Monuta Home
Waste Project
JCF Sports
Environmental Educat
Behoeften…
Sponsormogelijkhed
Sponsors
Bezoeken projecten
Foto’s
Contact
Laatste nieuws

Colombine Maternity Clinic (CMC)

Doelstellingen:

-          Het leveren van een ‘kraam & hospitalisatie’ service aan de gemeenschap

-          Het voorkomen van MTCT (mother-to-child-transmission) van HIV in samenwerking met PMTCT project.

 

dr. Hugo Tempelman neemt nieuwe sonor-apparatuur in gebruik.
Deze apparatuur is geschonken door Kiwani's Halderberge

Deze kraam kliniek is in 1998 gebouwd met de hulp van de Herman van Veen Foundation en de stichting Colombine, beide zijn zij gevestigd in Nederland. De kliniek is operationeel sinds mei 1999. Deze kliniek biedt betaalbare diensten rondom de zwangerschap, voor, tijdens en na de geboorte. Het lijkt op de zorg van de verloskundigenpraktijken in Nederland, alleen worden hier de meeste bevallingen in de kliniek gedaan en niet thuis.   

De praktijk in de bestaande kliniek wees uit dat er in het district nog veel kindersterfte was die in Nederlandse ogen onnodig en onaanvaardbaar is. De juiste begeleiding van de aanstaande moeder, het volgen van de groei van de ongeboren vrucht en een goed begeleide bevalling in de geboortekliniek bracht daarin verandering. Een groot bijkomend voordeel is dat we door deze relatief eenvoudige zorg, in de meeste gevallen kunnen voorkomen dat moeders die zijn besmet met HIV, deze ziekte doorgeven aan hun kind.   

HIV-moeder Mhalangu: “Ik wilde mijn zwangerschap laten volgen in de geboortekliniek van Ndlovu, want ik had gehoord dat de zusters daar goed voor je zorgen. Ik ging eigenlijk omdat ik HIV-positief ben. Iedereen in de omgeving weet dat je bij Ndlovu welkom bent als je HIV-positief bent. Mijn dochter is gelukkig negatief op de wereld gekomen, dat maakt me gelukkig. Ik ben wel voor de rest van mijn leven op behandeling, maar dat gaat goed.”  

De geboortekliniek is een groot succes. Per dag komen 20 aanstaande moeders ter controle naar de kliniek. Jaarlijks worden er zo'n 600 baby's geboren in het CMC, en dit aantal stijgt nog elk jaar. Vier vroedvrouwen en acht verpleegkundigen houden deze 24-uurs-kliniek met veel toewijding draaiende. Naast het gewone werk verzorgen zij dagelijks een bijeenkomst waarin vrouwen worden voorgelicht over onderwerpen als het voorkomen van seksueel overdraagbare ziektes, het gevaar van HIV/AIDS en seksueel misbruik. Voorbehoedsmiddelen zijn gratis.  

HIV-moeder Msiza: “Ze vertelden mij dat mijn baby HIV-vrij geboren kon worden als alles goed zou gaan, allemaal heel spannend. Mijn zoon is nu 3 jaar en kerngezond. Ik raad de geboortekliniek bij iedereen aan: ik heb zoveel leed gezien bij ander bevallingen.Ik ben nu weer zwanger en bij Ndlovu onder begeleiding. Ik ga daar zeker weer bevallen.”

Een belangrijk speerpunt van Ndlovu is het terugdringen en uiteindelijk uitroeien van HIV/AIDS. Dat ideaal start voor ons met het feit dat er geen ‘AIDS-baby's' meer worden geboren. Daarom hebben wij in 2003 in onze geboortekliniek een Prevention of Mother-To-Child Transmission (PMTCT) protocol ingevoerd. Als je de jonge moeders al onder controle hebt, kun je voorkomen dat HIV-besmette moeders de ziekte overdragen aan hun kind. Vandaag de dag lukt dat in onze kliniek in 99 procent van de gevallen: in 2005 waren van de 118 pasgeborenen van HIV-moeders, er 117 negatief.

Het unieke protocol waarmee we werken in de geboortekliniek is duidelijk zo effectief, dat het in onze ogen zou kunnen dienen als een model om een nieuwe HIV-vrije generatie in Zuid-Afrika te krijgen. Daar werken we hard aan in gesprekken met overheden en andere NGO's.

Zorg voor Elandsdoorn; Hoeven; bankrekening: IBAN (NL90ABNA0971391084) en BIC (ABNANL2A)  |  info@helpelandsdoorn.com